Verantwoording standpunten raadsbesluiten

Als VVD hechten wij grote waarde aan het verantwoorden van onze standpunten en zienswijze bij de diverse raadsbesluiten die in de vergadering van 15 december genomen zijn. Zoals gebruikelijk zijn er altijd agendapunten waarin de gemeenteraad eensgezind is en dus niet meer besproken worden. Daarentegen zijn er agendapunten die in de voorafgaande commissievergaderingen van 6 en 7 december, aanvullende vragen hebben opgeleverd en daarom opnieuw besproken moeten worden in de raadsvergadering.

Zo is de Bestuursrapportage 2021 opnieuw en uitvoering besprokenHet doel van deze rapportage is een doorkijk te geven naar hoe onze gemeente er financieel aan het eind van het jaar voorstaat. De gemeenteraad heeft dan nog de mogelijkheid om de lopende begroting bij te stellen. Door een hogere algemene uitkering van 845.000 euro, en het verschuiven van een aantal uitgave naar 2022 krijgt het verwachte positieve saldo van 309.000 euro een flinke boost. Onze gemeente staat er op dit moment dan ook financieel goed voor. Voor ons als VVD reden genoeg om een compliment te maken aan het college en het gemeentelijk apparaat. Zeker omdat in de afgelopen 4 jaar de financiële positie van onze gemeente aanzienlijk verbeterd is. Toch zit er in dit raadsvoorstel een stevige waarschuwing. De rapportage is immers een momentopname en niet alle financiële effecten zijn dan bekend, zoals bijvoorbeeld de effecten van de grondbedrijf die pas begin 2022 worden vastgesteld. Voor de VVD alle reden om geen ondoordachte en ongeplande uitgaven te doen. De verantwoordelijk portefeuillehouder heeft naar onze menig correct geantwoord op de verschillende voorstellen om snel het extra geld uit te geven. Wij willen eerst de definitieve jaarrekening afwachten en daarmee ook dit mooie resultaat doorgeven aan de nieuw te vormen coalitie.

Raadsvoorstel inzake belasting- en legesverordeningen 2022. Als VVD hebben wij bij de behandeling van dit agendapunt in de commissievergadering van 7 december jongstleden vragen gesteld die naar tevredenheid zijn beantwoord. Voor ons de reden om in te stemmen met dit raadsvoorstel. Echter bij de behandeling van dit raadsvoorstel werden opnieuw voostellen gedaan om bepaalde belastingen en leges aan te passen. Voor de VVD onbegrijpelijke voorstellen zeker omdat bij het vaststellen van de begroting 2022 door alle fracties ingestemd is met het voorstel om leges kostendekkend te laten zijn. Met de nota financieel beleid is eveneens ingestemd om bij de meeste tarieven op basis van de consumentenprijsindex over het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar een verhoging toe te passen. De overige tarieven zijn vastgesteld op basis van geldende regelgeving, de begroting 2022 en het beleid van kostendekkendheid van de leges. Tijdens de vergadering is wel een breed gedragen motie aangenomen waarmee het college wordt opgeroepen beleid te ontwikkelen ten aanzien van de grafrechten. Omdat steeds meer mensen kiezen voor een crematie zorgt deze ontwikkeling ervoor dat de kosten voor instandhouding van begraafplaatsen steeds hoger worden en daarmee de grafrechten stijgen. Omdat er ook een aantal amendementen werden ingediend is dit agendapunt nu aangehouden tot de raadsvergadering van 22 december. Het betreft dan het gratis maken van een melding verlies/vermissing rijbewijs en het opheffen van leges voor de aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart. Deze amendementen worden door ons niet ondersteund, zeker omdat het melden van verlies en of vermissing van een rijbewijs via internet gratis kan worden gedaan.

Met het bestemmingsplan De Burgt, Fase 1b, wordt de raad gevraagd in te stemmen met de volgende ambitieuze stap in de ontwikkeling van De Burgt en daarmee verdere invulling te geven aan de grote woningbehoefte in onze gemeente. Wij hebben als gemeente een forse woningbouwopgave. Een opgave waarin ook onze jongeren de ruimte moeten krijgen om eigen woonruimte te verwerven. In de voorafgaande commissie vergadering hebben ook wij onze zorgen uitgesproken over de verkeersveiligheid en mogelijke geuroverlast in de directe omgeving van de Burgt. Als VVD ondersteunen wij dan ook van harte dit raadvoorstel. Zeker nadat de wethouder als ook het ambtelijk apparaat onze vragen naar tevredenheid hebben beantwoord. We hebben vertrouwen in de door de raad gevraagde mobiliteitsvisie waarin de verkeersproblematiek in relatie met de Burgt worden meegenomen.

Onteigeningsplan Zuidwand. De eerste stappen  voor een andere invulling van de Zuidwand zijn reeds in 2015 gezet. In 2017 heeft de gemeenteraad ingestemd met de plannen voor een verdere herontwikkeling van de Zuidwand. Wanneer dan bij een bestemmingsplanprocedure toch een besluit tot onteigening wordt voorgelegd aan de gemeenteraad is duidelijk dat een dergelijk voorstel alleen maar verliezers kent. Toch hebben wij als VVD gemeend in te moeten stemmen met dit voor de direct betrokkene pijnlijke raadsvoorstel. Ons uitgangspunt hierbij is het algemeen belang dat wij raad breed gedragen hebben bij de vaststelling van het bestemmingsplan voor de Zuidwand. Met de centrumvisie wordt de belangrijke functie van het centrum onderstreept. Een visie die een stevige woon en winkelfunctie herbergt. Een noodzaak voor een levensvatbaar centrum.

Wanneer u naar aanleiding van dit artikel met ons in gesprek wilt, stuur dan een mail naar info@​vvdboekelvenhorst.nl. Wij nemen daarna contact met u op.

De VVD fractie Boekel-Venhorst