Motie van Treurnis

De raadsvoorstellen over Armoedebestrijding en Preventie hebben in de raadsvergadering van 22 februari jongstleden gezorgd voor de nodige opwinding en commotie binnen het college en de gemeenteraad. De commotie ontstond over het niet informeren van de gemeenteraad of beter gezegd het passeren van de gemeenteraad door de verantwoordelijk wethouder in de besluitvorming rondom het raadsvoorstel Armoedebestrijding.

Met het indienen van een motie van treurnis, ingediend door CDA, VVD en DOP, werd door de gemeenteraad een duidelijk signaal afgegeven aan het college en in het bijzonder aan de verantwoordelijke wethouder dat het passeren van de gemeenteraad in de besluitvorming niet geaccepteerd wordt. Terecht werd hier de term “u heeft een gele kaart uitgereikt gekregen” gebruikt.


Waar gaat het over?

Tijdens de commissievergadering van Bestuur en Leven op 1 februari heeft de VVD-fractie, bij monde van Ferenc Koolen, vraagtekens gesteld bij het apart aanbieden van de raadsvoorstellen over armoedebestrijding en preventie. Een standpunt dat door meerdere fracties gedeeld werd. In 2021 is ruim 25.000 euro uitgegeven voor een armoederegisseur zonder daaraan een vervolg te geven. Tijdens de vergadering werd duidelijk dat een eindverslag van deze eerder in 2021 aangestelde armoederegisseur niet was aangeboden aan de gemeenteraad. In dit eindverslag wordt de noodzaak van een goed aangestuurd en functionerend Dorpsteam genoemd als een belangrijke voorwaarde om preventie en armoedebestrijding voor onze gemeente goed te laten werken. Het Dorpsteam hoort een verbinder te zijn tussen de maatschappelijke organisaties die hierin actief zijn.

De VVD heeft naar aanleiding van dit eindverslag in de raadsvergadering kritische vragen gesteld over de noodzaak voor een duidelijke aansturing van het Dorpsteam en daarmee de rol van het Dorpsteam als verbinder te verstevigen. Antwoorden op de gestelde vragen bleven achterwege.

De echte commotie ontstond op het moment dat duidelijk werd dat het raadsvoorstel voor het inhuren van een armoederegisseur en het beschikbaar stellen van budget zonder instemming en goedkeuring door de gemeenteraad al was uitgevoerd. De wethouder had ook geen gebruik gemaakt van mogelijkheden om de raad hierover te informeren. Een dergelijke handelwijze staat gelijk aan het minachten van de verantwoordelijkheden van de gehele gemeenteraad en is daarmee onacceptabel. Met de Motie van Treurnis, ingediend door CDA, VVD en DOP kreeg de wethouder een gele kaart en een duidelijk signaal dat een dergelijke werkwijze niet meer getolereerd wordt. De gemeenteraad als hoogste orgaan stelt de kaders en taken vast waarmee het college uitvoering moet geven aan het beleid.