Boekel zelfstandig! Hoe lang nog?

Na bijna twee maanden stilte was donderdag 12 mei eindelijk het moment waarop DOP en GVB hun coalitieprogramma aanboden aan de burgemeester. Met veel tamtam werd de handtekening gezet. De naam van het coalitieakkoord “Onze Gemeenschap” roept een vreemde associatie op, de vraag is wie ze bedoelen met Onze Gemeenschap. Omdat het coalitieakkoord pas kort voor de raadsvergadering is afgerond hadden wij tijdens de raadsvergadering geen kennis van de inhoud.

Daarna was de wethouderverkiezing aan de orde. Namens het DOP werd Ben Brands voorgedragen en namens het GVB, Henri Willems, hoe kan het anders, de wethouder die al 12 jaar op het pluche zit en dit niet kan loslaten. Voorgesteld werd om na het aanvaarden van hun geloofsbrieven over te gaan tot de benoeming en installatie van de wethouders.

Op dat moment heeft de VVD als eerste en het CDA als tweede het woord gevoerd.  In de kern hebben wij bezwaar gemaakt tegen het proces rondom de totstandkoming van de coalitie en vooral tegen de keuze van de wethouders.

Als VVD hebben wij ons onbegrip uitgesproken voor de verdeling van de portefeuilles waarbij onomkeerbare zaken, zoals de Zuidwand, bij de DOP wethouder, Ben Brands, komen en de Elzen bij de GVB-wethouder Henri Willems.  Vooral dat laatste in onbegrijpelijk. Zonder enige kennis op het gebeid van ruimtelijke ordening, milieu en subsidies en provinciale en landelijke contacten een onbegrijpelijke keuze.  Vooral hebben wij bezwaar gemaakt tegen het feit dat deze coalitie met 2 full time wethouders de belangen van onze gemeente denkt te kunnen waarborgen. Andere gemeenten schalen op en Boekel schaalt af. De extra taken en bezuinigingen die ons te wachten staan kunnen niet met 2 wethouders worden opgepakt. De zelfstandigheid van onze gemeente is dan ook in gevaar. Het argument van het DOP dat deze aanpak een bezuiniging oplevert van 40.000 euro per jaar is een onwaarheid. De wachtgeldregeling voor de ontslagen wethouders kost de gemeenschap meer geld. Hoe zo een bezuiniging?

Met een stemverhouding van 6 stemmen tegen en 8 stemmen voor zijn de wethouders uiteindelijk benoemd. Op dat moment was het mogelijk om een motie in te dienen. De VVD-fractie heeft met een motie(zie bijlage), die breed gesteund werd door alle fracties, vragen gesteld aan het college over de economische gevolgen voor de woningbouw. Wij hebben onze zorgen uitgesproken over de alsmaar stijgende kosten en schaarste aan bouwmaterialen en daarmee aandacht gevraagd voor de woningbouw op korte en middellange termijn. Onze inwoners komen op velerlei gebied in de problemen en deze zorgen hebben wij kenbaar gemaakt.

Namens de VVD-fractie Boekel-Venhorst

Ferenc Koolen en Frans Dijcks