Algemene beschouwingen en begrotingbehandeling 2023

Het gaat goed met onze gemeente. De begroting voor 2023 laat zelfs een klein positief resultaat zien. Daardoor is een extra lastenverzwaring voor de burgers niet nodig. 

Tijdens de Algemene beschouwingen heeft de VVD fractie een aantal zaken benoemd die voor onze inwoners van groot belang zijn. Zaken waarop wij willen inzetten bij de uitwerking van onder andere de Woonzorgvisie en bij verduurzaming. Wat zijn dan deze zaken:

  • Extra aandacht voor de woonwensen van senioren, een veilig thuis bieden nabij de voorzieningen. Wij hebben gepleit voor woonhofjes. Naar vooral ook met de senioren in gesprek te gaan.

  • Onze jongeren ruimte bieden voor het bouwen van hun eigen woning. Opnieuw pleit de VVD voor een vorm van tijdelijke erfpacht voor de bouwgrond. Dit idee wordt meegenomen in de uitwerking van de woonzorgvisie.. 

  • Het ondersteunen van onze sociaal maatschappelijke organisaties bij het terugdringen van de energielasten. Wij hebben het WAAR EEN WIL IS, IS EEN WEG genoemd. Wij denken aan korte termijn leningen met een zeer lage rente. Verduurzamen levert de sociaal maatschappelijke organisaties ook geld op.

  • Het versneld verduurzamen van huur- en koopwoningen. Alle mogelijkheden die er zijn moeten nu benut worden.  Zonnepanelen op alle daken. 

  • Voorrang geven aan de ontwikkeling van nieuw industrieterrein in Boekel en Venhorst. De roep om uitbreiding en nieuwbouw is groot

  • Aandacht en ondersteuning waar mogelijk voor de ondernemers, onbetaalbare energierekeningen kunnen ervoor zorgen dat winkels met onze eerste levensbehoefte straks niet meer beschikbaar zijn. Dit signaal is ontvangen. Eerst wordt gewacht op de maatregelen vanuit de overheid.

  • Aandacht voor onze agrariĆ«rs, zij worden geconfronteerd met onmogelijke opgaven en gedwongen hun bedrijfsvoering aan te passen op basis van onjuiste berekeningen, dit kan en mag niet. Met de agrariĆ«rs in gesprek en samen kijken naar oplossingen.

  • Aandacht gevraagd voor de gevaren van het verrommelen van het buitengebied en de bedreiging die hieruit ontstaan voor de agrarische sector. 

    De onverkorte versie van de inbreng is te downloaden als bijlage onderaan deze pagina. Wilt u met ons in gesprek gaan, kijk dan bij contact voor de verschillende mogelijkheden.


    Namens de VVD fractie

    Frans Dijcks en Ferenc Koolen.