VVD roept het college op, plannen van ondernemers die willen verduurzamen altijd voor te leggen aan de gemeenteraad.

De energietransitie, wie heeft er niet mee te maken, vraagt van ons allemaal na te denken hoe en op welke manier wij het gebruik van fossiele brandstoffen kunnen terugdringen. Dezelfde energietransitie vraagt ook van onze ondernemers een heroverweging van hun bedrijfsvoering en dwingt ze als het ware na te denken hoe hun bedrijf te innoveren en te verduurzamen. 

Het zijn dus niet alleen bewoners van onze woningen die te maken hebben met hoge en bijna onbetaalbare energierekeningen maar ook de ondernemers die energieafhankelijk zijn voor hun onderneming. Vaak gaat het dan om zeer hoge energiekosten. Energiekosten die hun bedrijfsvoering bedreigen.

De VVD-fractie ziet en hoort ondernemers die willen verduurzamen en het liefst energieneutraal willen worden. Innovatie van hun bedrijven is hiervoor noodzakelijk. Voor ons redenen te over hiervoor een motie in te dienen en het college op te roepen aanvragen van ondernemers die willen verduurzamen niet langer tegen te houden op basis van het beleid Vitaal Buitengebied Boekel. Een beleid dat het Boekels Buitengebied op slot zet.  Ook hebben wij het college gewezen op het collegeakkoord waarin verduurzamen als een belangrijke prioriteit is opgenomen. 

Onze oproep, aan het college en de andere raadsfracties, om de motie te steunen werd geen gehoor gegeven. Wel was er begrip en werd er voorzichtig gesproken over de noodzaak het bestaande beleid te toetsen op de huidige situatie. Opvallend is dat daar waar het uitkomt het college toch afwijkt en uitzonderingen op bestemmingen goedkeurt voor de zogenaamde hoge nood aan sociale huurwoningen,  maar laat de ondernemers daarentegen in de kou staan.

Roepen dat verduurzamen en energieneutraal worden, nodig is om het verbruik van fossiele brandstoffen terug te dringen klinkt geweldig maar de echte actie om ondernemers te steunen en voorstellen in behandeling te nemen blijkt dan een soort utopie te zijn.

Boekel is groot geworden door deze ondernemers en zij hebben onze steun nodig.

De VVD staat voor het opkomen van de belangen van ondernemers die stappen willen zetten om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen. 


De VVD-fractie

Frans Dijcks en Ferenc Koolen.