Meer werkgelegenheid

Onze gemeente kent gelukkig een laag werkloosheid percentage. En toch pleiten wij voor meer werkgelegenheid. Waarom wij dat doen heeft een relatie met onze jongeren die steeds beter en hoger opgeleid zijn. Zij vragen om een arbeidsmarkt die ze uitdaagt en kansen biedt. Kansen kort bij huis, zeker omdat deze jongeren ook graag in onze gemeente willen blijven wonen. Wij zien dat de landbouw krimpt en het aantal vestigingen voor handel en industrie toeneemt. Echter de werkgelegenheid in deze sectoren blijft achter bij de rest van de provincie. Dit is de reden waarom wij denken dat er meer geïnvesteerd moet en kan worden om hoogwaardige industrie binnen onze gemeentegrenzen te huisvesten.

Zo kan de voortdurende vernieuwing van bestaande producten en processen kansen bieden aan jonge ondernemers. Zij zijn vaak degene die de eerste stappen zetten op het innovatieve vlak en producten ontwikkelen die een reële toekomst hebben. Als VVD willen wij deze (jonge) ondernemers faciliteren en daarmee werkgelegenheid bieden. Hiervoor moet er voldoende en betaalbaar bedrijfsterrein beschikbaar zijn.

Tegelijk zien wij dat in veel van de bovengenoemde sectoren binnen onze gemeente de inzet van arbeidsmigranten onmisbaar is geworden. Zonder hun (tijdelijke/permanente) inzet zou de werkgelegenheid een flinke knauw krijgen en menig bedrijf niet kunnen bestaan. Als VVD zien wij al jaren de voortdurende problematiek van het bieden van een goede huisvesting voor deze arbeidsmigranten. Wij willen in de komende jaren een concrete invulling geven aan het huisvestingsbeleid voor deze categorie medewerkers.

Ook willen wij werken aan een aantrekkelijk en uitnodigend dorps- en winkelcentrum. Een dorpscentrum dat bestaat uit meerdere soorten winkels genereert aanloop. Deze aanloop zorgt voor levendigheid en nodigt uit tot ondernemerschap en daarmee werkgelegenheid. Om dit te bereiken is een gestructureerd overleg met de ondernemers nodig waarbij ruimte is voor initiatieven. “Koop lokaal” is een bekende en veel gebezigde kreet. Laten wij deze kreet omarmen en zo een gezonde middenstand laten bestaan.