Onze gemeente heeft zich in de laatste jaren anders ontwikkeld, industrie, zakelijk en collectieve dienstverlening zijn hard gegroeid. Daarentegen heeft de voor onze gemeente toonaangevende agrarische sector de laatste jaren flink ingeboet. Boekel is groot geworden door deze sector en deze verdient daarom onze aandacht. Zeker nu de sector steeds meer onder druk komt te staan door de aangekondigde milieumaatregelen zoals het terugdringen van de uitstoot van stikstof en het reduceren van CO2. Daar waar agrarische ondernemers willen verbeteren en investeren in het realiseren van emissiereductie moeten wij als gemeenschap open staan voor het behoud van deze sector en ook bereid zijn hierin ondersteunend te zijn. Barrières wegnemen en in constructief overleg met de omgeving, rekening houdend met de geldende milieueisen, kansen bieden om deze zo belangrijke sector te behouden. Een niet onbelangrijk aspect hierbij is het in goed overleg met inwoners en veehouders zoeken naar een betere sturing op gezondheid in veedichte gebieden.
Het aantal stoppers in de agrarische sector en de beperkte mogelijkheden voor een doorstart zien wij als een toenemend risico voor vrijkomende agrarische bebouwing (VABs). De VVD wil door vroegtijdige signalering en door het tijdig in gesprek gaan met de eigenaren dit risico proberen te beheersen. Met de inzet van het fonds Vitaal Buitengebied willen wij middelen beschikbaar stellen voor het faciliteren van sloop in combinatie met nieuw ondernemerschap en/of in combinatie met functies als wonen of recreatie. Een herijking van de kwaliteitsgids Vitaal Buitengebied, afkomstig uit 2012, vraagt de nodige aandacht en een herziening.
Het provinciale beleid “Ruimte voor Ruimte" kan hier een bijdrage leveren en daarmee het buitengebied ook voor de toekomst een alternatief bieden in het versterken van de woonkwaliteit van bestaande buurtschappen. Als VVD zijn wij een groot voorstander van een dergelijke optie. Hierbij willen wij de integrale gebiedsaanpak op de Elzen afronden en op het Bovenstehuis zoeken naar een voor de buurt passende voortzetting van de gebiedsaanpak.
Tegelijk merken wij een toenemende vraag voor aanvullende maatregelen in het
beheersbaar maken van stank/geur overlast. Het huidige geurbeleid lijkt niet meer te voldoen
aan de normen van deze tijd en verwachtingen van omwonende. We vinden het belangrijk
om dit te evalueren en in samenhang met andere ontwikkelingen in het buitengebied verder
te brengen. Denk hierbij aan de diverse (sanerings-) regelingen die de komende jaren nog
komen en de al ingang gebrachte gemeentelijke aanpak voor het vitaliseren van het
buitengebied.