Een toekomstbestendig, vernieuwend en ondernemend Boekel

Een toekomstbestendig Boekel gaat goed samen met een vernieuwend en ondernemend Boekel. Begrippen zoals circulair, mobiliteit, energie en groen zijn dan de verbindingen die nodig zijn voor een toekomstbestendig Boekel. Bijna dagelijks horen en zien wij de gevolgen van klimaatverandering en de invloed die dit heeft op ons dagelijks leven. Onze gemeente zet met de transitievisie warmte een eerste stap op weg naar een (mogelijk) aardgasvrij Boekel. De uitvoering hiervan vraagt een mega investering die veel inwoners zorgen baart en de vraag oproept hoe dit te betalen. Als VVD onderkennen wij dit probleem en de complexiteit ervan. Wij maken ons serieus zorgen over het ontstaan van energiearmoede. Tegelijk zien we de capaciteitsproblemen van het huidige elektriciteitsnetwerk waardoor opgewekte energie niet (altijd) terug te leveren is. Wij willen ons regionaal en provinciaal in zetten om dit schaarste probleem in netwerkcapaciteit opgelost te krijgen.

Wij denken dan ook dat de eerste prioriteit voor onze gemeente moet zijn; het isoleren van en het leggen van zonnepanelen op woningen, bedrijven en publieke gebouwen. Met goede voorlichting over bestaande subsidies en door collectieve inkoop kunnen de kosten beheersbaar worden. Met deze aanpak verminderen wij onze CO2 uitstoot en werken wij gezamenlijk aan onze milieuopdracht.  

Ook worden met regelmaat nieuwe en vernieuwende ideeën gelanceerd op het gebied van energieopwekking en -voorzieningen. Een ontwikkeling die kansen biedt aan ondernemers. In onze gemeente zijn veel vernieuwende ondernemers actief die kansen zien in die nieuwe ontwikkelingen. Wij willen deze ondernemers ruimte geven en ondersteunen waar nodig. Zo ook op het gebied van het hergebruik van onze grondstoffen, de zogenaamde circulaire economie, zijn er kansen voor deze ondernemers.

Naast de vernieuwende ondernemer zien wij steeds meer recreatief ondernemerschap (B&B, groepsaccommodaties) ontstaan. En daarmee neemt de vraag naar recreatieve wandel- en fietspaden toe. Zeker omdat onze inwoners, maar ook de bezoekers nadrukkelijk vragen om een positieve natuur en groenbeleving is het van belang de groene ladder (het bos tussen Boekel en Padua) te versterken. Dit in combinatie met de Peelrandbreuk en de Perekker biedt mogelijkheden die positieve natuurbeleving verder te ontwikkelen. Als VVD willen wij hiervoor plannen ontwikkelen en daarmee een impuls geven aan de recreatieve bestemming.